This Black and White image shows Documentary Photographer Cilla Rijnbeek taking a selfportrait with her camera in a convex mirror.

Over JOU

Ik weet niet precies waar je naar op zoek bent maar het kan zijn dat mijn foto’s je raken. Mijn zwart-wit fotografie die je onder andere op deze website vindt, doet een nederige poging daartoe. Als je contact met mij wilt opnemen voor vragen, opmerkingen of leuke ideeën, doe dat dan. Ik zou het een eer vinden om van je te horen.

Over mij

Ik ben Cilla en ik woon vlakbij Den Bosch met mijn bonusgezin en een kat genaamd Broes in een soort vakantiehuisje met een bos als achtertuin. Ik bevind mij in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn talent optimaal kan laten bloeien. Het kostte me wel wat om hier uit te komen maar het maakt me gelukkig en ik ervaar mijn leven als diep en zinvol. Van jongs af aan voelde ik de urgentie om mooie dingen te maken. Ik was goed in tekenen en schilderen en dat was dan ook wat ik continue deed. Later kwam daar fotograferen bij toen ik van een vader van een schoolvriendinnetje, een Praktica camera kreeg, een MTL 5.

 

Fotograferen is een vak. Ik maak zwart-wit foto’s op een ambachtelijke manier. Zo breng ik de bijzonderheid van elk persoon in beeld en dat is kunst. Ik hou van krachtige foto’s die rijk zijn aan tonaliteit. Zwart-wit beelden heb ik altijd mooier gevonden dan kleur. Het zien van mensen en natuur in zwart-wit ontroert me emotioneel meer. Ik vind het een mooie metafoor voor het leven. Naast het zwart en het wit is er ook altijd het grijs.

 

Techniek

Ik gebruik voornamelijk moderne prime lenzen van Voigtländer die op klassieke leest zijn gebouwd en speciaal voor de zwart-wit fotografie zijn ontworpen. Naast het feit dat ik de klassieke uitstraling erg mooi vind, kan ik zo het maken van de zwart-wit foto’s op een klassieke manier benaderen. Dit, door zelf mijn ISO (100), diafragma (liefst f2.8) en sluitertijd (zo hoog mogelijk) te kiezen. Ook wil ik graag zelf bepalen wat ik scherp in beeld heb en dit niet overlaten aan een algoritmisch auto-focus systeem, hoe goed ook. De prime lenzen die ik gebruik, laten heel veel licht en dus veel micro-contrast door op de sensor van de camera. Voor mijn dagelijkse kiekjes gebruik ik de moderne snelle Voigtländer lenzen van 28mm, 35mm en 40mm die het karakteristieke zwart-wit beeld geven vergelijkbaar met de beelden uit de fotojournalistiek van de jaren zestig, zeventig en tachtig. ​

​​

 

  • Instagram - Black Circle