Over JOU

Ik weet niet zeker waar je precies naar op zoek bent maar ik gok dat je iets zoekt waar je zelf ook niet helemaal je vinger op kunt leggen. Maar misschien ook niet. Misschien weet je precies wat je zoekt. Wat mij betreft is het geen toeval dat je me hebt gevonden. Ik heb absoluut niets te zeggen over welke impact mijn zwart-wit foto’s op jou zullen hebben. Toch hoop ik dat je erdoor geraakt zult worden voorbij logica en ratio. Kunst geeft je de mogelijkheid om geraakt te worden voorbij de wereld van woorden en uit te komen in de wereld van het ‘voelen’. Kunst katapulteert je naar de wereld van het ‘ervaren’. En ik hoop dan ook dat jij in reactie op mijn foto’s soortgelijke gevoelens van schoonheid, verwondering en plezier ervaart die ik ervoer toen ik de persoon of het landschap – of een combinatie van beiden – aan het fotograferen was.  Ik wens je de diepste ervaringen vol ontzag, verwondering en ontroering toe die je maar zou willen en zou kunnen hebben. Mijn zwart-wit fotografie die je onder andere op deze website vindt, doet een nederige poging daartoe.

Over mij

Ik ben Cilla en ik woon in de buurt van Den Bosch met mijn bonusfamilie en een kat die Broes heet in een soort vakantiehuis met een bos als achtertuin. Het kan slechter. Ik heb een erg ruige en rommelige jeugd gehad waardoor ik mijn drang tot kunst te maken lange tijd heb onderdrukt. Nu bevind ik mij in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn talent optimaal kan laten bloeien. Het maakt me gelukkig en ik ervaar mijn leven als diep en zinvol. Maar het kostte me wel wat om hier te komen. In geen andere tijd voorafgaand aan deze tijd hebben mensen het zo goed gehad als in onze huidige Westerse wereld. En tegelijkertijd zijn er nog nooit zo veel mensen als nu die diep ongelukkig zijn. Onze op overconsumptie en verdienmodellen gerichte cultuur maakt dat we verloren en vervreemd zijn geraakt van onze oorspronkelijke aard. We zijn afgedwaald van de natuur, andere mensen, zinvol werk en vooral onszelf. We hebben de antwoorden op onze onzekerheid gezocht op alle verkeerde plekken, namelijk buiten onszelf. En ik kan het weten. 'Been there' and 'done that.' Wat ik wil zeggen is dit. Het begint en eindigt allemaal bij jezelf. Stap uit de wereld van woorden en in de wereld van de ervaring en raak betrokken bij de wereld om je heen. Vandaar dat ik via mijn kunst een pleidooi houd voor het omarmen van het ‘normale’ en het omarmen van een authentiek zelf. Schoonheid en ontroering is te vinden in het normale en alledaagse van ons leven. Ik noem dit normalness. Daarnaast wil ik pleiten voor een authentiek zelf waarin je diep van binnen luistert naar wat er speelt en wat je onvervulde behoeftes zijn. Omdat dat stemmetje je naar een plek kan leiden waar je je verbonden voelt met iets dat groter is dan jijzelf. Ik geloof dat het onze meest diepe levensbehoefte is om – nog vóór een huis, brood en water - op een wederkerige manier verbonden te zijn met iets dat groter is dan onszelf. En als je dat niet bent gaat het mis. Het punt is dat je erop kunt vertrouwen dat je alles in je hebt om dit tot stand te brengen. En het zit em nou juist niet in grootse epische dingen maar in het normale. Het zit allemaal in jou. Geloof niets of niemand die jou het gevoel geeft dat je tekortschiet en dat je niet goed genoeg zou zijn. Want een laag zelfbeeld is – samen met onverwerkt trauma – de échte wortel van al het kwaad. En laat je niet in de luren leggen door de mindfuck dat je spullen of middelen nodig hebt om heel, compleet en gelukkig te zijn. Je bent geen verdienmodel. De schoonheid en de wonderen die je nodig hebt, zijn te vinden in jou en dicht om je heen, in je eigen ‘backyard’, in normalness. Zo simpel is het echt. De uitvoering zelf is geregeld wat minder makkelijk maar zeker niet onmogelijk.

 

Elke dag probeer ik in praktijk te brengen wat ik predik. In mijn geval betekent dat authentiek, actief, sensitief en wederkerig zijn voor mezelf en mijn omgeving. En om iedere dag opnieuw op te staan en aan de slag te gaan om zoveel mogelijk mooie en monumentale zwart-wit foto’s te maken. Daarin is mijn doel het proces zelf en niet andersom. Ik wil graag in zwart-wit de schoonheid van gewone normale mensen, normale dagelijkse situaties en normale landschapjes treffen en vastleggen op een krachtige manier die raakt en beweegt. Ik wil laten zien dat in het normale de noodzakelijke schoonheid te vinden is die mooi, wonderlijk, ontroerend, lief en goed genoeg is.

 

​Ik hou van krachtige portretten en landschappen die rijk zijn aan tonaliteit. Zwart-wit beelden heb ik altijd mooier gevonden dan kleur. Zwart-wit is zeg maar ‘mijn ding’. Het zien van mensen en natuur in zwart-wit ontroert me emotioneel meer. Ik vind het een mooie metafoor voor het leven. Naast het zwart en het wit is er ook altijd het grijs.​ Kleuren leiden wat mij betreft alleen maar af van de kern.

Techniek

Ik gebruik voornamelijk moderne prime lenzen van Voigtländer die op klassieke leest zijn gebouwd en speciaal voor de zwart-wit fotografie zijn ontworpen. Naast het feit dat ik de klassieke uitstraling erg mooi vind, kan ik zo het maken van de zwart-wit foto’s op een klassieke manier benaderen. Dit, door zelf mijn iso (100), diafragma (liefst f2.8) en sluitertijd (zo hoog mogelijk) te kiezen. Ook wil ik graag zelf bepalen wat ik scherp in beeld heb en dit niet overlaten aan een algoritmisch auto-focus systeem, hoe goed ook. De prime lenzen laten heel veel licht en dus veel micro-contrast door op de sensor van de camera. Voor mijn dagelijkse kiekjes gebruik ik de moderne snelle Voigtländer prime lenzen van 35mm en 40mm (beiden Classic Nokton SC) die het karakteristieke zwart-wit beeld geven vergelijkbaar met de beelden uit de fotojournalistiek van de jaren zestig, zeventig en tachtig. ​Het lijkt me geweldig om mijn werk te publiceren in fotoboeken. Dat is een proces in wording voor het jaar 2021.

 

Ik hoop dat je geniet van mijn zwart-wit foto's. Als je contact met mij wilt opnemen voor vragen of leuke ideeën, doe dat dan. Ik zou het een eer vinden om van je te horen.

  • Instagram - Black Circle