Zwart-wit portretfotograaf

Ik ben Cilla. Ik woon in Den Bosch en ik ben een zwart-wit portretfotograaf. Iedereen kan foto's maken van hoe iemand eruit ziet. Maar een portret van de buitenkant en tegelijkertijd een glimps van de binnenkant weten vast te leggen, dat is wat ik kan en wat steeds mijn drijfveer is. Ik maak zwart-wit portretten en daarnaast fotografeer ik mensen op straat. Ik hou van monumentale portretten die rijk zijn aan tonaliteit. Zwart-wit beelden heb ik altijd mooier gevonden dan kleur. Het zien van mensen in zwart-wit ontroert me emotioneel meer. Ik vind het een mooie metafoor voor het leven. Naast het zwart en het wit is er ook altijd het grijs.​ Ik hou van gewone mensen in alledaagse situaties. Meer heb ik niet nodig. Het gewone is mooi, wonderlijk, lief en goed genoeg. Dit noem ik pure Normalness, mijn voornaamste thema.

Met mijn fotografie maak ik een statement tegen het idee dat we ons compleet en gelukkig voelen als we vaak en veel spullen kopen. Hoewel ik niets te zeggen heb over wat mijn werk uiteindelijk betekent voor de kijker - hoop ik dat ik gedachten en gevoelens uit kan lokken over wie we zijn, wat ons definieert en wat we nodig hebben. Ik pleit voor een natuurlijk en authentiek zelf waarin we onszelf als mooi en goed genoeg ervaren met al onze tekorten erbij. Onze incompleetheid is wat ons menselijk maakt. Dat hoeven we niet weg te poetsen of te overschreeuwen. Wij zijn mooi, wonderlijk, lief en goed genoeg. Kijk maar naar mijn portretten. Ik beoog deze boodschap over te brengen op een manier die zowel esthetisch als onderhoudend is.

​Ik gebruik voornamelijk moderne prime lenzen van Voigtländer die op klassieke leest zijn gebouwd en speciaal voor de zwart-wit fotografie zijn ontworpen. Hiermee kan ik het maken van portretten op een klassieke manier benaderen door zelf mijn diafragma, iso en sluitertijd te kiezen. Ook wil ik graag zelf bepalen wat ik scherp in beeld heb. Deze prime lenzen laten heel veel licht en dus veel micro-contrast door op de sensor van de camera. Voor mijn dagelijkse snapshots gebruik ik de moderne snelle Voigtländer prime lenzen die het karakteristieke zwart-wit beeld geven vergelijkbaar met de beelden uit de fotojournalistiek van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Echter, een goed portret is meer dan techniek alleen. Een goed portret ontstaat pas als ik me persoonlijk en oprecht opstel naar de geportretteerde en ook mezelf laat zien. Een goed portret ontstaat uit de juiste chemie tussen mij en de geportretteerde. En ik als fotograaf heb daar de meeste verantwoordelijkheid in te pakken. 

Ik publiceer mijn portretfotografie in zelfgemaakte, reclamevrije fotoboeken, zines en op mijn website. Ik hoop de verspreiding van mijn fotoboeken te kunnen ondersteunen met exposities op mooie locaties!

 

Mocht je in contact willen komen met mij om mijn portretfotografie of mijn andere werk op inhoud te bespreken dan zie ik je e-mail graag tegemoet.


 

Within every man and woman a secret is hidden, and as a photographer it is my task to reveal it if I can. The revelation, if it comes at all, will come in a small fraction of a second with an unconscious gesture, a gleam of the eye, a brief lifting of the mask that all humans wear to conceal their innermost selves from the world. In that fleeting interval of opportunity the photographer must act or lose his prize.
Yousuf Karsh

  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle