This Black and White image shows Documentary Photographer Cilla Rijnbeek taking a selfportrait with her camera in a convex mirror.

OVER JOU

Ik weet niet precies waar je naar op zoek bent maar - als je dit leest – is het duidelijk dat je moeite doet om uit te zoeken wie de maker van de foto’s is. Als mijn foto's resoneren bij je, dan zit je hier dus goed. Mijn fotowerk is een nederige poging om een spotlight op de goedheid van de mens te zetten en dat op zo'n manier te doen dat het voor jou mooi is om naar te kijken én leuk. Het mag naast esthetisch ook best plezierig zijn! Hoewel ik niet ga over wat mijn werk voor jou betekent of kan betekenen, hoop ik toch dat het je raakt in het diepst van je wezen. Ik spreek de hoop uit dat je door mijn foto’s gaat bedenken wat Normalness voor jou betekent. Als je contact met mij wilt opnemen voor vragen, opmerkingen of leuke ideeën, dan kan dat. Ik zou het een eer vinden om van je te horen. Je vindt mijn contactgegevens onder tabje contact of via deze link.

OVER MIJ

Ik ben Cilla en ik woon vlakbij Den Bosch met mijn bonusgezin en een kat genaamd Broes in een soort vakantiehuisje met een bos als achtertuin. Ik bevind mij in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn talent optimaal kan laten bloeien. Het kostte me wel wat om hier uit te komen. Jarenlang ben ik druk geweest met alles wat nou net niét bij me paste met alle verwarring van dien. Samenleven met mijn bonusgezin maakt me erg gelukkig. In mijn dagelijkse werk ben ik heel betrokken bij het leerrecht voor ieder kind maar ik kan uiteindelijk niet zonder kunst. Van jongs af aan voelde ik de urgentie om mooie dingen te maken. Ik was goed in tekenen en schilderen en dat was dan ook wat ik vaak deed. Later kwam daar fotograferen bij toen ik van een vader van een schoolvriendinnetje, een Praktica camera kreeg, een MTL 5. Vandaag de dag heb ik het gevoel dat ik met mijn fotografie kan uitdrukken wat ik belangrijk vind en dat maakt mij heel happy. Naast fotograferen schilder ik landschappen, liefst vergezichten - ook in zwart-wit.

 

Mijn Point of View

Nog nooit heeft de Westerse mens het zo goed gehad als nu. Hoe kan het dan dat er meer mensen dan ooit in psychische nood verkeren en eenzaam zijn? Onze Nederlandse samenleving is doorspekt geraakt van het idee dat alles ten dienste moet staan van het economische principe van groei. De mens staat ten dienste van winst maken. Het is goed voor de economie dat we elkaars concurrenten zijn in plaats van vrienden. En dat het de maatschappij helpt als we aan hyperconsumptie doen. Het gevolg is dat we steeds verder onthecht zijn geraakt van wat wél van waarde is en dit trekt een enorme wissel op ons ‘mens zijn’. Dit is gewoon niet goed voor mens, dier en de planeet.

 

Gezien deze druk is het een wonder dat ‘samenleven’ eigenlijk nog zo vreedzaam verloopt. En dat komt mijns inziens omdat mensen in hele moeilijke omstandigheden keihard hun best blijven doen om het leven voor zichzelf en hun naasten beter te maken. Iedereen doet dat op z’n eigen manier. Ook al kun je soms heus wel je vraagtekens zetten bij de uitvoering hiervan - uiteindelijk wil iedereen dat het goed gaat en iedereen wil de dag tot een goed einde brengen.

 

Ik fotografeer mensen met het besef in mijn achterhoofd dat héél, héél veel mensen het bewonderingswaardig goed doen. Ik zet graag de spotlight op de goedheid en de veerkracht van de mens. Omdat ik ervan uit ga dat de meeste mensen elkaar gewoon graag helpen en het beste met elkaar voor hebben. Omdat ik ervan overtuigd ben dat mensen niet continue de beste hoeven te zijn maar dat ‘gewoon’ goed genoeg is. En dat ‘normaal’ al bijzonder genoeg is in zichzelf. En dat niemand spullen of dingen van buiten nodig heeft. Niemand heeft glamour nodig om goed genoeg te zijn. Het normale is mooi, grappig, aandoenlijk en goed genoeg.

 

Over mijn fotografie

Fotograferen is een vak. Ik maak zwart-wit foto’s op een ambachtelijke manier. Zo breng ik de bijzonderheid van elk persoon in beeld en dat is kunst. Ik hou van krachtige foto’s die rijk zijn aan tonaliteit (grijswaarden). Zwart-wit beelden heb ik altijd mooier gevonden dan kleur. Het zien van mensen, dier en natuur in zwart-wit ontroert me emotioneel meer. Ik vind het een mooie metafoor voor het leven. Naast het zwart en het wit is er ook altijd het grijs. Als ik mijn fotografie zou moeten categoriseren zou ik het zelf aan de kapstok van de documentaire fotografie ophangen.

 

Over de techniek

Ik gebruik digitale camera’s en het liefst gebruik ik lenzen die veel licht doorlaten. Deze laten namelijk veel micro-contrast door op de sensor van de camera. Dit geeft heel veel verschillende grijswaarden, wat ik mooi vind. Ik benader het fotograferen het liefst op de ambachtelijke manier door zelf per onderwerp en situatie mijn eigen ISO, diafragma en sluitertijd te kiezen en zelf scherp te stellen. Ik hou van de karakteristieke en krachtige zwart-wit beelden vergelijkbaar met de beelden uit de fotojournalistiek van de jaren zestig, zeventig en tachtig.

© copyright cillaphotography
  • Instagram - Black Circle